Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Fernanda Silva

A Dance for Valeska Gert

Dans
Duur: 1 uur
Geen gesproken taal, geen ondertiteling
Budatoren

Pay What You Can: €0 · €5 · €10 · €15 · €20 · €25
Aan jou om te bepalen of de onderstreepte suggestieprijs past binnen jouw huidige financiële situatie of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen. Wil je liever een lager tarief? Dan ben je vrij dat te kiezen.

CUBO
A Dance for Valeska Gert

Dansen in de marges

De Braziliaanse trans artieste Fernanda Silva brengt in haar nieuwe voorstelling een eerbetoon aan Valeska Gert, een Duitse danseres, pantomime-artieste, cabaretière, actrice en baanbrekend performancekunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. In deze solo koppelt Silva haar persoonlijke leven aan de satirische en provocerende stukken van Gert. Ze bouwt daarmee een brug over decennia heen en verweeft de levens van twee heel verschillende en toch gelijkaardige vrouwen/choreografen.

Wie is Valeska Gert?

Een inspiratiebron voor zowel expressionisten als de punk scene, een symbool van vrouwelijk verzet, een pionier in het combineren van dans en performance. Valeska Gert was vele vrouwen. Ze danste personages die leven in de marge. In een tijd waarin moderne dans de norm was, rebelleerde ze en stelde maatschappelijke kwesties in vraag. Gert trad voornamelijk op in underground cabaret bars in Berlijn tot ze in de jaren ‘30 verplicht emigreerde naar Amerika omwille van haar Joodse afkomst. Ze startte een eigen club, een thuis voor geëmigreerde Duitse kunstenaars van allerlei slag. Na de oorlog keerde ze terug naar Europa en werd haar kunst pas echt gewaardeerd. Ze bleef performen, acteren en dansen tot het einde van haar leven. Tot op de dag van vandaag wordt ze gezien als rolmodel van de avant-garde beweging. 


Dit project is deel van het Europees programma apap, een project dat medegefinancierd wordt door het Creative Europe Programme of the European Union.

apap logocreative europe logo

De Braziliaanse actrice, danseres en choreografe Fernanda Silva leidt de groep Teatro Metáfora in Parnaíba in de staat Piauí in het uiterste noorden van Brazilië. De groep werd 30 jaar geleden opgericht en staat bekend als een plaats van actief politiek verzet. Fernanda’s oeuvre omvat de volgende werken: Trovoada (Onweer), The lady Macbeth, Impossivel estruprar esta Mulher cheia de vícios (Het is onmogelijk om deze vrouw vol ondeugden te verkrachten), Involuntários de Pátria (Onvrijwilligen van het vaderland), Antonia, the crying light en de film Camellia met de Zwitser Max Hermann.

Speeldata

Performance van en met Fernanda Silva Met de steun van APAP, Tanzfabrik Met dank aan Lia Rodrigues, Sônia Sobral & Marcelo Evelin

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda