Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Muna Mussie

Curva Cieca

Performance
Belgische première
Italiaans & Tigrinya gesproken, Engels ondertiteld
Duur: 40 minuten
Locatie: Budascoop zaal 1
Tickets: €10 | €6 (-26/artiesten & professionals) | CUBO | UiTPAS

CUBO

Wanneer ik mijn ogen sluit en mijn beeld probeer te definiëren, wat zie ik dan?

Het subject bevindt zich altijd in de wereld en zijn lichaam is de situatie.
Ik ben het Subject voor mezelf en het Object voor anderen. […]
Wanneer ik mijn ogen sluit en mijn beeld probeer te definiëren, wat zie ik dan?
Een blinde spiegel, een afwezigheid.
Niemand bezit zijn eigen beeld omdat er een correlatie wordt geïmpliceerd.
Alles wat onmiddellijk is – mijn lichaam, mijn beeld – is ver van mij verwijderd.

In Curva Cieca werkt Muna Mussie samen met Filmon Yemane, een Eritrese jongen die in Bologna woont en blind is sinds zijn twaalfde. Hun voorstelling is een ontdekking van Muna’s moedertaal door middel van een dialoog die is opgebouwd uit woorden, tekens en betekeniswisselingen. Begeleid door de stem van Filmon luisteren we naar lessen in het Tigrinya, ondersteund door beelden uit een oud spellingsboek. Het lichaam van de kunstenaar strekt zich uit over de kronkelende lijnen van het alfabet, en suggereert op die manier een dynamische imitatie. Curva Cieca creëert een intiem landschap als educatief instrument, een biografische vertelling die tot filosofische bespiegelingen inspireert en de dorst van de aanwezigheid lest.

Dit project is deel van het Europees programma apap – FEMINIST FUTURES, een project dat medegefinancierd wordt door het Creative Europe Programme of the European Union.

apap logo FEMINISTFUTURES creative europe logo

Muna Mussie (1978, ER/IT) is een in Bologna gevestigde Eritrese kunstenares. Ze onderzoekt de podiumkunsten en de scenische talen om vorm te geven aan de spanning die ontstaat tussen verschillende expressieve polen, via gebaar, beeld en woord. Haar recente producties, waaronder de installatie en performance Milite Ignoto (Onbekende Soldaat) (2015), de performances Oasi (Oase) (2018), Curva (Curve) (2019), Curva Cieca (Blinde Curve) (2021), en PF DJ (2021), onderzoeken spookverschijningen en kleine geschiedenissen.

Filmon Yemane (1995, ER/IT) woont sinds 2008 in Bologna en heeft een diploma in Internationale en Diplomatieke Wetenschappen. Hij nam deel aan verschillende culturele activiteiten en artistieke projecten, zoals onder meer een docu-film met het ZimmerFrei collectief in het kader van het project Atlas of Transitions.

Speeldata

  • Muna Mussie: Curva Cieca
  • Muna Mussie: Curva Cieca
  • Muna Mussie: Curva Cieca

CONCEPT Muna Mussie / WITH Muna Mussie and the words of Filmon Yemane / VIDEO EDITING Lino Greco / PRODUCTION Short Theatre, Zonak, Santarcangelo Festival 2021, SpazioKor, Teatro di Roma, support Xing

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda