Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sarah Vanhee

Dienst woorden

Publieke presentatie tijdens het Memento Woordkunstfestival
16.03
19:00 – 20:00

Sarah Vanhee

Is er iets dat je wil zeggen of schrijven maar vind je de woorden niet? dienst woorden helpt graag met zaken van hoofd, hart en ziel waarvoor je woorden nodig hebt. De woordverleenster verleent je een luisterend oor. Communicatie is er kostbaar. Diverse schrijfsels worden met zorg en precisie, in samenspraak, gecreëerd, binnen een discrete, poëtische setting.

Met dit werk borduurt Vanhee verder op haar praktijk van actief en diep luisteren, centraal in haar oeuvre. dienst woorden biedt aandacht en menselijkheid in een overhaaste maatschappij, en is een ethisch, esthetisch en symbolisch alternatief voor de verregaande digitalisering en robotisering van onze taal, communicatie en dienstverlening. Van januari tot maart was dienst woorden te bezoeken in de Kortrijkse bibliotheek.

Tijdens de publieke presentatie op 16 maart, vertelt Sarah Vanhee over de reële en fictieve geschiedenis van de publieke schrijver, over haar rol als woordverleenster en over haar ervaringen, ideeën en observaties i.v.m datgene wat vandaag de dag maar moeilijk gezegd wordt. 


Dit project is deel van het Europees programma apap, een project dat medegefinancierd wordt door het Creative Europe Programme of the European Union.

apap logocreative europe logo

Sarah Vanhee (°1980, Oostende) is een internationaal gerenommeerd artieste, performer en auteur, wier werk de afgelopen vijftien jaar te zien was in grote podiumkunstcontexten, maar ook in de beeldende kunst, film en literatuur. Vanhee staat bekend om haar transdisciplinaire en sectoroverschrijdende werk en om het bedenken van steeds nieuwe, originele kunstvormen, meestal op een dilettantische manier. Haar kunst wordt gedreven door radicale verbeelding, die leidt tot het creëren van radicaal nieuwe ficties, of het realiseren van radicale ingrepen in de werkelijkheid. Daarnaast is kunst voor haar een instrument om onderbelichte verhalen en niet-dominante stemmen op de voorgrond te brengen.

Vanhee beweegt zich tussen de publieke ruimte en het institutionele kunstveld. Ze werkte in gevangenissen, privé woonkamers, open velden, theaters, op openbare doeken, in vergaderzalen van bedrijven, enz. Vanhee gelooft dat kunst van iedereen is, en dat iedereen een kunstenaar kan zijn.

Ze was al eerder bij BUDA Kortrijk te gast, o.a. met The Great Public Sale of Unrealized but Brilliant Ideas (een veiling voor ongebruikte ideeën), Turning Turning (een choreografie van gedachten), Lecture For Every One (een lezing die ze ongevraagd hield bij o.a. de interventieploeg van de politie, Voka, Rotary, …) en op NEXT festival met Oblivion (een performance rond het verzamelde afval van één jaar ver).

Hoewel sterk lokaal verankerd, is Vanhee’s werk op grote schaal internationaal gepresenteerd in diverse contexten zoals KFDA (Brussel), FTA (Montreal), Museo de Reina Sofia (Madrid), Festival Actoral (Marseille), Jihlava IDFF, Van Abbe Museum (Eindhoven), Centre Pompidou (Metz), iDans (Istanbul), Printemps de Septembre (Toulouse), Wiener Festwochen, etc.. Haar werk maakte deel uit van Europese netwerken als ACT, APAP, House on Fire en Next Step. Sinds 2023 werkt ze samen met HIROS.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda