Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

tg STAN & Maatschappij Discordia

Eg er vinden, Ik ben de wind

ZAT 11 FEB | 20:15 | Budascoop zaal 1
Theater | NL gesproken | 55 minuten
bar open vanaf 19:30 | ! er wordt gerookt op scène !
Pay what you can (€0/€5/€10/€15/€20)
Aan jou om te bepalen of de suggestieprijs (€10) past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

CUBO

BUDA co-presenteert met vzw Hshoema twee iconen van het Nederlandstalige theater in een voorstelling over suïcide. Eg er vinden, Ik ben de wind is een intieme, melancholische dialoog tussen twee mannen die twijfelen tussen eenzaamheid en verbondenheid. 

Twee mannen, ‘de Een’ en ‘de Ander’, ontmoeten elkaar opnieuw – jaren nadat één van hen vertrok. Ze zitten in een denkbeeldige zeilboot op een tocht over de oceaan. Hun handeling is bedacht, verzonnen, en moet denkbeeldig blijven. Zoals in veel van Jon Fosse’s werk, is wat niét gezegd wordt minstens zo belangrijk als de wél uitgesproken woorden. Aan ons om de ruimte tussen die woorden te vullen. En aan de acteurs Damiaan De Schrijver en Mathias De Koning.

Eg er vinden is een presentatie i.s.m. vzw Hshoema, een organisatie die taboedoorbrekend werkt rond geestelijke gezondheidszorg: “Geen enkele theatertekst toont zo precies hoe een gesprek tussen iemand die suïcidaal is en iemand die niet-suïcidaal is, kan verlopen. De herkenbaarheid van zo’n gesprek tussen iemand die op een niet-veroordelende manier probeert te begrijpen waarom de andere die gedachten heeft, is echt bijzonder. Een combinatie van ‘indirect directe vragen’ en het subtiel aankaarten van de ‘mooie dingen des levens’.

Damiaan De Schrijver las ‘Eg er vinden’ (Ik ben de wind) en was zo diep geraakt (hij herkende de conversaties tussen hemzelf en iemand uit zijn privékring die worstelt met suïcidaliteit) dat hij die dag zelf nog naar Matthias de Koning belde met de vraag het stuk metéén te lezen. Diezelfde zomer nog vertaalden en programmeerden ze het stuk. Het is de eerste en enige keer dat de voorstelling zo urgent was dat ze het meteen gingen spelen, tussen andere voorstellingen door.

We zijn blij dat de voorstelling nu ook in Kortrijk te zien is. Na de voorstelling volgt een nagesprek met de makers.”

Speeldata

“Het is pure poëzie, zowel in de vormgeving met oerelementen (het bruine zeil, de zee, de kale rotsen, de grijze stenen, de zwarte pakken) als in de filosofische teksten, doordrenkt van betekenis.” — Haarlems Dagblad
“Voorstellingen als Ik ben de wind (...) verrijken de toneelspeelkunst en ze zouden eigenlijk het ijkpunt moeten zijn van alle theater. De eenvoud is echter een verraderlijke; erachter schuilt een oneindig rijke zeggingskracht en theatrale spanning.” — Theaterkrant
“De extreem onopgesmukte vorm die de makers aan de tekst hebben gegeven past uitstekend bij het thema. Het ingetogen spel van de anders zo explosieve De Schrijver geeft sterk zijn vertwijfeling weer. De Koning zet juist zijn kenmerkende zoekende, bijna verstrooide spel nog extra aan, waardoor de dolende kwetsbaarheid van zijn personage tastbaar wordt. De chemie tussen de acteurs, die elkaar al decennialang van tegenspel voorzien, zorgt ervoor dat ook de vriendschap tussen de twee mannen gelaagd voelt.” — NRC

Theatertekst: Noorse auteur Jon Fosse
Vertaling: Maaike Van Rijn (van Noors naar Nederlands) en door Damiaan De Schrijver & Matthias de Koning (van Frans & Duits naar het Nederlands)
Spelers: Matthias de Koning & Damiaan De Schrijver
Productie: tg STAN & Maatschappij Discordia
Technieker: Tim Wouters
Kostuums: Elisabeth Michiels

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda