Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Goda Palekaité & Milda Januševičiūtė

Ethereal Possessions

Performance / Rondleiding
Duur: 1 uur
Première
Engels gesproken, zonder ondertiteling
Start: Infopunt BK6 tuin

Deze performance is niet rolstoeltoegankelijk

Pay What You Can: €0 · €5 · €10 · €15 · €20 · €25
Aan jou om te bepalen of de onderstreepte suggestieprijs past binnen jouw huidige financiële situatie of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen. Wil je liever een lager tarief? Dan ben je vrij dat te kiezen.

CUBO
Ethereal Possessions

Een groene voordeur bedekt met een spinnenweb leidt naar een kleine ruimte – je bevindt je tegelijk binnen en buiten – en heeft als doel te beschermen. Veel begijnen waren vrouwen die zich verborgen voor hun rijke families, op de vlucht voor gearrangeerde huwelijken. Ergens in dit huis tikt een klok die je terugvoert naar je kindertijd. Een soort antropologie van sporen, restjes, leegte? Antropologie van geesten?

Een monumentale donkere figuur met een witte kap – in de geschiedenis gepositioneerd tussen kerk en hekserij – soms veroordeeld en verbrand op brandstapels als heks, dan weer gerespecteerd en beschermd. Middeleeuws en barok begijn, zonder equivalent. De begijnenbeweging was misschien wel de eerste georganiseerde feministische beweging in Europa: een vrouwengemeenschap, religieus getint maar zonder geloften, ten dienste van de maatschappij maar zonder externe regels, lofliederen zingend voor God maar zich niet laten regeren door kerkelijken. Een gemeenschap die zich vrijelijk bewoog, economisch onafhankelijk was en spiritueel creatief. In de 13e en 14e eeuw floreerde deze beweging – een tijd waarin de maatschappij twee rollen voor vrouwen had gedefinieerd: kloosterzuster of huisvrouw. Vroege begijnhoven waren ook de plaats voor experimentele praktijken in mystiek en egalitair anarchisme. Geïnspireerd door onderzoek en persoonlijke ervaringen van kunstenaars zweeft deze gegidste performance tussen binnen en buiten, privé en gemeenschappelijk, droom en geschiedenis.

Goda Palekaitė is een kunstenaar en onderzoeker die werkt op het snijvlak van hedendaagse kunst, performance, artistiek onderzoek, literatuur en antropologie. Haar praktijk ontwikkelt zich rond projecten die de politiek van historische verhalen, de werking van dromen en verbeelding en de sociale voorwaarden van creativiteit onderzoeken. In 2020 publiceerde ze haar eerste fictieboek Schismatics. Momenteel legt Goda de laatste hand aan haar doctoraat in de Kunsten aan de Universiteit Hasselt.

Milda Januševičiūtė is een Litouwse kunstenares en cultuursociologe die zich bezighoudt met interdisciplinaire projecten rond intimiteit, gezondheidszorg, collectief geheugen en veerkracht. In haar bewegende beelden vermengt ze autobiografische elementen, sociologische observaties en alledaagse ervaringen met reflecties op culturele verschillen en hoe deze visies op en praktijken van heling voeden.

Speeldata

  • Ethereal Possessions
  • Ethereal Possessions

Performance door Goda Palekaitė & Milda Januševičiūtė Productie assistent Julija Česnulaitytė

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda