Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Calixto Neto

FEIJOADA

Dans/Performance
Engels en Frans gesproken
Duur: 2u30
Locatie: Tuin BK6
Tickets: €10 | €6 (-26/artiesten & professionals) | CUBO | UiTPAS

CUBO
Calixto & guests

Feijoada is een transdisciplinair project dat het typische Braziliaanse gerecht als uitgangspunt neemt om de koloniale erfenis in vraag te stellen en te onderzoeken hoe die wordt geactualiseerd en getransformeerd in een feest dat muziek, tekst, dans en eten omvat.

Feijoada is een voorstelling die zich aandient als een artistiek antwoord op een generationele ontmoeting. In 2019 werd Calixto Neto uitgenodigd om het iconische stuk van de Braziliaanse choreograaf Luiz de Abreu, O Samba do Crioulo Doido (2004), opnieuw op te voeren.

In een bepaalde scène van het stuk danst Luiz (en sedert 2020, Calixto) een Bossa Nova met als tekst een in het Frans gezongen feijoada-recept. Feijoada wil diep doordringen in het geweld en de vreugde die in deze scène tot uiting komen.

Op het podium wordt in real time een feijoada bereid, een groep sambadansers nodigt het publiek uit om deel te nemen aan het feest en de performers delen hun verhalen over strijd, macht, erfenis, ‘saudade’, liefde en meer…

En aan het eind wordt er gezamenlijk gegeten.

De choreograaf Calixto Neto (BR), die een theateropleiding volgde aan de Federale Universiteit van Pernambuco en vervolgens een dansopleiding aan de Experimental Group of Dance in Recife, voltooide tussen 2013 en 2015 het ex.e.r.ce-programma aan het Centre Chorégraphique National van Montpellier. Hij maakte tussen 2007 en 2013 deel uit van het gezelschap van Lia Rodrigues en verdeelt momenteel zijn tijd tussen samenwerkingen met andere artiesten (met als uitschieter de heropvoering van het stuk O Samba do Crioulo Doido) en zijn eigen projecten: de solo’s oh!rage en Outrar ( naar een idee van Lia Rodrigues) en de films O Samba do Crioulo Doido: rule and compass en Pro Futuro Quilombo.

Ana Laura Nascimento (BR) is een verteller van verhalen. Zij studeerde podiumkunsten in Recife en vervolgens in Lyon en Parijs. Ze volgde ook een clownsopleiding in Argentinië bij Lila Monti, Marina Barbers en Gabriel Chamé. In 2016 kwam ze uiteindelijk terecht in La Maison du Conte, waar ze verschillende activiteiten ontwikkelt op basis van haar veelzijdige opleiding, de verschillende talen die ze spreekt en haar wens om een publiek van verschillende leeftijden te kunnen ontmoeten.

Yuro Romão (FR/BR) is een muzikant, componist, tekstschrijver en acteur die sinds 2014 in Parijs woont. Hij volgde een opleiding aan de Portable School of Choro in Rio de Janeiro en was finalist van het National Festival of the Song van Brazilië in 2013. In 2020 werd hij laureaat van het nationale residentieprogramma “Création en cours” van de Ateliers Médicis, in samenwerking met het Ministerie vanCultuur. Dit jaar is hij ook begeleider en geassocieerd kunstenaar in het kader van de programmering van het Passages TransFestival (Metz, 2020-2021).

Speeldata

  • Calixto & guests
  • Calixto & guests
  • Calixto & guests

CHOREOGRAPHY Calixto Neto / ASSISTANCE Ana Laura Nascimento / MUSICAL DIRECTION Yure Romão / PERFORMANCE Calixto Neto, Ana Laura Nascimento, Yure Romão, Emilia Chamone, James Müller / Pedro Barrios, Julia Dolney, Marina Japonega, Kaiodê Encarnação Acauã El_Bandide Shereya, Silex Silence / TECHNICAL DIRECTION Beatriz Kaysel / COSTUMES Annie Melza Tiburce / PRODUCTION MANAGER Julie Le Gall / EXECTUVE PRODUCTION FOR THERE PREMIERE Festival d’Automne à Paris and now Executive production for the tour, VOA / COPRODUCTION Festival d’Automne à Paris, le Centquatre Paris et Passages Transfestival Metz

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda