Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sven Dehens & Chloe Chignell

Feminist School: Rile* Reading Room

BK6
Pay what you can (€0/€5/€10/€15)
Aan jou om te bepalen of de suggestieprijs (€5) past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

Trefwoorden: #
CUBO
Rile

De boekhandel die je anders doet lezen

rile* is een boekhandel en projectruimte voor performance en tekst. Je vindt er kunstboeken, poëzie, meer theoretisch of experimenteel werk en je kan er participeren in levende letteren. rile* betekent ‘stilte’ in het Láadan, de taal die feministisch auteur Suzette Haden Elgin ontwikkelde in haar sciencefictionreeks Native Tongue. De taal is onder meer een reactie op de beperking die sprekers voelen wanneer ze iets zeggen maar iets anders bedoelen. Veel woorden in het Láadan dienen dan ook om je ondubbelzinnig te kunnen verhouden tot wat je zegt.

Voor de Feminist School in BUDA organiseert rile* een leesruimte en boekwinkel met kunstboeken, teksten van choreografen en performers en intersectionele feministische poëzie, theorie en fictie. Is lezen per definitie een eenzame activiteit? Welke leesvormen en tekstmaterialen zijn er denkbaar? Bij rile* worden lezers uitgenodigd om te experimenteren met hun eigen leesgewoonten.

Op de twee zaterdagen van de Feminist School delen enkele kunstenaars hun experimentele publicatiepraktijk met een leesgroep.

Rile* Bookshop openingsuren:
donderdag 29 juni | 19:00 – 20:15
vrijdag 30 juni | 19:00 – 20:15
zaterdag 1 juli | 10:30 – 17:30
zondag 2 juli | 10:30 – 17:30
vrijdag 7 juli | 19:00 – 20:15
zaterdag 8 juli | 10:30 – 17:30
zondag 9 juli | 10:30 – 17:30

GEANNULEERD | Simon Asencio: Reading at Random, Or Turning The Page (Or Singing Out of Doors)
Zaterdag 1 juli | 11:00-13:00

gezamenlijke lezing
Engels gesproken
alle leeftijden | veel tekst | toegankelijk voor personen met visuele beperking | relaxed performance

Rile Rile

Simon Asencio creëert een partituur voor vier stemmen, op basis van een onafgewerkte essay van Virginia Woolf. Haar prozagedicht Anon biedt, net door de fragmentarische aard, de gelegenheid om de autoriteit van individuele lezer en auteur om te buigen richting een collectief eigenaarschap. Asencio verweeft passages uit het manuscript van Anon met citaten van hedendaagse auteurs zoals Octavia Butler en Ursula K. Le Guin. In het samen lezen ontstaan een leesgroep, een stuk zonder acteurs en een live-rollenspel.

Amina Szecsödy & Chloe Chignell: Shadow Text
Zaterdag 8 juli | 13:00-14:00

performance
Engels gesproken
alle leeftijden | veel tekst | toegankelijk voor personen met visuele beperking | relaxed performance

Rile Rile

Shadow Text bevindt zich ergens tussen choreografie, performance en tekst. De Zweedse performer Amina Szecsödy en Chloe Cignell vertrekken vanuit de literaire landschappen van Les Guerilleres (1974), een epische roman van Monique Wittig. Ze laten het boek exploderen in de ruimte, waardoor een wereld van unheimliche fragmenten ontstaat en verleden en toekomst botsen. In de vorm van een performance leidt de revolutie uit het boek vooral naar het nu, naar elkaar.

De ‘Feminist School’ is deel van het Europees programma apap – FEMINIST FUTURES, een project dat medegefinancierd wordt door het Creative Europe Programme of the European Union.

apap logo FEMINISTFUTURES creative europe logo

Chloe Chignell (AU/BE) is een in Brussel gevestigde kunstenaar die werkt rond tekst, choreografie en publicaties. Chloe beschouwt het lichaam als het centrale probleem, de centrale vraag en de centrale locatie van haar onderzoek. Ze investeert in schrijven als een lichaamsbouwende praktijk, waarbij ze de manieren onderzoekt waarop taal ons maakt. Ze is mede-eigenaar van rile*, een boekhandel en projectruimte voor publicatie en performance, samen met Sven Dehens. Ze studeerde af aan a.pass (BE, 2020) en aan de onderzoekscyclus van P.A.R.T.S (BE, 2018) en ze geeft les aan ISAC.

Speeldata

rile* reading room by Chloe Chignell and Sven Dehens, Reading at Random by Simon Asencio, Shadow Text by Amina Szecsödy and Chloe Chignell

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda