Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Sarah Vanhee (BE)

The Making of Justice

59′
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
Op 17.02 is er een nagesprek
Presentatie tijdens het festival Buda Vista #10
Tickets € 5 / Vrijdag = uitverkocht!
Reserveren kan online / tel +32.(0)56.22.10.01 / info@budakortrijk.be

Hoe zou een maatschappij eruitzien die niet gericht is op vergelding, maar op heling?

In de film The Making of Justice werken zeven gedetineerden samen met Sarah Vanhee aan het scenario voor een misdaadfilm. Net zoals het hoofdpersonage in de film die ze verzinnen, zijn ze schuldig aan moord. Ze putten uit hun eigen ervaringen, ideeën en verlangens om het verhaal vorm te geven. Wij kunnen als kijker alleen maar raden of ze fictie hier gebruiken als middel om hun bestaande realiteit te bevestigen, te ontstijgen of te transformeren.

Gaandeweg discussiëren ze over criminaliteit als een parallelle realiteit, over wat gerechtigheid is, en hoe een maatschappij eruit zou zien die niet gericht is op vergelding, maar op heling. “Justitie is geen synoniem voor gerechtigheid. Justitie is een toepassen van regels en rechtvaardigheid is een capaciteit van mensen”, zegt één van de mannen.

Het beeld van “de misdadiger” ontglipt ons steeds, zowel vormelijk (want de lens is altijd 'out of focus') als inhoudelijk, omdat de auteurs en hun personage eerst als mensen verschijnen en dan pas als daders.

Met Anna Czapski, Diederik Peeters, Mathilde Maillard, Adva Zakaï, Hans Bryssinck, Rasa Alksnyte, Heike Langsdorf, Marine Thévenêt, Anna Rispoli, Emmanuelle Wattier et Martin Boutry, Pierre Huyghebaert en Sarah Magnan (Open Source Publishing)

Anna Czapski & Diederik Peeters zijn als artistiek onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en howest. Het onderzoeksproject The Futurology of Cooperation wordt gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund.

Speeldata

concept & regie: Sarah Vanhee
camera: Fairuz
montage: Jan De Coster
geluid (opname en mix): Kwinten Van Laethem
transcriptie: Sabien Van Moorter
vertaling: Patrick Lennon
productie: Sarah Vanhee & Manyone vzw
coproductie: Kunstencentrum BUDA
met dank aan: Bart Schoovaerts, Kevin De Coster, Marie Logie, Sarah Vanagt, Christine de Smedt, Kristof Jonckheere, Agnes Quackels, Franky Devos, Berno Odo Polzer, Francis van Remoortel, De Rode Antraciet
speciale dank aan: de 7 makers van Justice

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda