Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Ann Peuteman, Martijn Peirs & Hilde Vanderstraeten

Tuinesië: Geef jong en oud hun stem terug

Locatie: Budalys (dakterras) – Dam 2B (8500 Kortrijk)
Taal: Nederlands gesproken
Tickets: €5

Trefwoorden: #
Tuinesië: Geef jong en oud hun stem terug

Reeds 10 jaar houdt schrijfster en Knack-journaliste Ann Peuteman diepgaande gesprekken met ouderen. Ze beschrijft in haar boeken ‘Grijsgedraaid’ en ‘Verplant’ hoe we ouderen alles afnemen wat het leven de moeite waard maakt. Er wordt de hele tijd voor hen gedacht, gehandeld en gesproken. In oktober verschijnt haar nieuw boek en gaat ook haar documentaire ‘Rebels’ in première.

Ann Peuteman gaat in gesprek met Hilde Vanderstraeten, die met Het Bataljong met jonge en niet zo jonge makers voorstellingen maakt: de Loteling (met mensen met jongdementie), Bus 41 (met anderstaligen) en volgend jaar een voorstelling over ouderen, en met Martijn Peirs van Ponyvalent, een cultuurvereniging gericht op de dromen van jonge mensen met een gezonde drang naar creativiteit.

In samenwerking met:

Avansa   DURF 2030

Ann Peuteman (1973) studeerde Germaanse Filologie aan de UGent. Ze is journaliste bij Knack en schrijft er ook de column De Zoetzure dinsdag. Eerder publiceerde ze ‘Uitgesproken’ (2008) en ‘Voelt ú zich wel goed, dokter?’ (2014).

In 2019 verscheen bij Vrijdag haar veelgeprezen boek ‘Grijsgedraaid. Waarom we bang moeten zijn om oud te worden’, over hoe we heden ten dage in Vlaanderen oudere mensen alles uit handen nemen wat het leven leuk maakt. In dezelfde stijl schreef ze in 2020 ook een boek over hoe we woonzorgcentra aangenamer kunnen maken: ‘Verplant. Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het rusthuis.’ Haar derde boek, ‘Oudstrijders. Leren van rebellen op leeftijd’, verschijnt in de zomer van 2022.

Martijn Peirs is o.a. bestuurder, organisator, begeleider, creatief brein en cameraman bij Ponyvalent, een cultuurvereniging gericht op jonge mensen met een gezonde drang naar creativiteit.

Hilde Vanderstraeten studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Gent (nu KASK). Ze is sinds 2015 medeoprichtster en betrokken als artistiek leider bij theatercollectief Het Bataljong. Het Bataljong stimuleert verbeelding, lef en artistieke ontplooiing bij haar belevers, schenkt het podium aan iedereen met een artistiek ei en handelt op een open manier en is kwetsbaar, zonder vooroordelen of hiërarchie. Het Bataljong is een eiland waarin mensen kunnen komen, verkeren, doorstromen en weer gaan. De laatste twee artistieke projecten waren ‘De Loteling’ (in 2019), een voorstelling met en door mensen met jongdementie, en ‘Bus 41’ (in 2022), met en door anderstaligen en laaggeletterden.

Speeldata

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda