Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Alix Eynaudi (FR/AT), Anne Juren (FR/AT), Marten Spangberg (NO) & Alice Chauchat (DE)

Alix Eynaudi (FR/AT), Anne Juren (FR/AT), Marten Spangberg (NO) &Alice Chauchat (DE):Nature’s Nature

Dans bestaat uit zichzelf, net zozeer als een stoel, een wolk, een wolk in een boek, dinosaurussen en de toekomst. Het is iets wij mensen uitdrukken, maar dat wil niet zeggen dat dans niet bestaat zonder ons. Mensen drukken zich uit via dans maar dans drukt zichzelf ook uit via mensen en misschien ook andere dingen.

Nature’s Nature is een project dat start van vriendschap. Vele vriendschappen, tussen vier individuen maar allicht zelfs meer – zoiets als 24 vriendschappen; tussen mensen en dans, tussen mensen en natuur en dans en natuur. Al die vriendschappen zijn min of meer ontelbaar, en belangrijk.

Nature’s Nature is een dans die gedeeld en verzorgd wordt door drie vrouwen die allang niet meer weten wanneer ze elkaar voor her eerst ontmoetten en nu, zoveel jaren later, de kans krijgen en grijpen om samen te dansen. Een vierde persoon vond toevallig zijn weg binnen die verienschap en nu zijn ze samen vrienden, of gewoon samen…

Nature’s Nature is is drie mensen die dansen met de natuur, de natuur van de natuur. Niet onze natuur maar de natuur waar we geen deel van kunnen zijn zolang spreken, herinneren, communiceren of onze identiteiten aanhouden. Die natuur die we enkel kunnen ontdekken als we onszelf toestaan te vergeten om ons uit te drukken via de dans en in de plaats daarvan openstellen om gedanst te worden door de dans. Als we de dans toelaten haar natuur uit te drukken via ons. Dat is Nature’s Nature en het is Alice, Alix, Anne, Marten en vriendschap, samenhorigheid en zoveel meer…

Alix Eynaudi (FR/AT), Anne Juren (FR/AT), Marten Spangberg (NO) & Alice Chauchat (DE)

De Franse Alix Eynaudi woont en werkt in Wenen. Ze volgde ballet aan de Opéra van Parijs en danste bij diverse balletgezelschappen voor ze de opleiding P.A.R.T.S. startte. In 1996 sloot ze aan bij Rosas van Anne-Teresa De Keersmaeker, waar ze 7 jaar voor danste. Sinds 2005 maakt ze eigen werk, al dan niet in samenwerking met anderen. Veel ervan werd in of met steun van kunstencentrum BUDA gemaakt en er ook gepresenteerd: Crystall (2005, , i.s.m. Alice Chauchat), Supernaturel (2007), The Visitants en Long Long Short Long Short (2009, i.s.m. Agata Maszkiewicz), Monique (2012, i.s.m. Mark Lorimer) en Edelweiss (2015, i.s.m. Alice Chauchat, Mark Lorimer en Cécile Tonizzo). Ze was in Kortrijk ook geregeld te zien in producties van o.a. Superamas en Kris Verdonck. www.alixeynaudi.com

De Franse choreografe, danseres en performer Anne Juren  woont en werkt in Wenen. In 2003 was ze met beeldend kunstenaars Roland Rauschmeier mede-oprichter van de Weense Dans- en Kunstbeweging. Haar dansvoorstellingen werden uitvoerig gepresenteerd in internationale theaters, festivals en uiteenlopende kunstplekken. In haar werk probeert Anne de term choreografie uit te rekken door het lichaam te betrekken in verschillende vormen van fysieke, zintuiglijke, kinesthetische en mentale ervaringen waarbij de grenzen van private en publieke sfeer onduidelijk worden. Sinds 2013 beoefent Anne Feldenkrais®. Ze is momenteel lid van het artistieke comité bij de Master in Choreografie in DOCH en ze volgt een PhD at Uniarts Stockholm.. www.wtkb.org

De Zweedse choreograaf Mårten Spångberg woont en werkt in Stockholm. Hij  interesseert zich voor choreografie in de brede betekenis en benadert die vanuit experimentele oefeningen. Hij werkte als performer en maker sinds ’94 en maakt sinds ’99 eigen voorstellingen, van solo’s tot grote zaal-producties, die internationaal te zien zijn. Hij werkte met architect Tor Lindstrand onder het label International Festival aan ‘sociale choreografie’. Spångberg organiseerde en cureerde festivals in binnen- en buitenland, initieerde het netwerk INPEX, heeft veel ervaring in lesgeven (theorie en praktijk) en was directeur van het Master-programma Choreography aan de Univ. of Dance Stockholm. In 2011 verscheen zijn eerste boek Spangbergianism.

Alice Chauchat woont in Berlijn en werkt als choreografe, performer, leraar, uitgever en heeft tal van andere activiteiten die verband houden met choreografie. Ze maakte voorstellingen met o.a. Anne Juren, Frédéric Gies, Alix Eynaudi en performde met o.a. Jennifer Lacey, Juan Dominguez, Xavier le Roy en Mårten Spångberg. Ze werkt meestal in samenwerkingsverbanden en ontwikkelde talrijke choreografische projecten en platformen rond kennisproductie en –uitwisselinge in de podiumkunsten (everybodystoolbox.net, specialissue.eu, praticable e.a.). Ze geeft les en leidde onderzoeksprocessen in New York, Stockholm, Berlin, Vienna, Giessen, San Sebastian, Zagreb e.a.
In 2010-2012 was ze artistiek co-directeur in Les Laboratoires d’Aubervilliers, een centrum voor artistiek onderzoek in de buurt van Parijs.
Samewerking (en dus ook negotiëren over afstand, alteriteit, de-centreren enz) is een terugkerende realiteit en groeiende bekommernis in haar werk.  De laatste jaren focust haar choreografisch werk meer en meer op het verwerken van de kennis en de complexiteit van collaboratieve praktijken tot esthetische opstellingen.

In residence

09 Oct 2016 – 22 Oct 2016
Budascoop

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda