Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Eric Joris / Crew (BE)

Eric Joris / Crew (BE): Absent Room

Nu werkt hij in Budascoop aan Absent Room, een interactieve live-art installatie en creatieopdracht voor Frankfurter Buchmesse 2016. CREW werd nl gevraagd een virtueel paviljoen te creëren voor het centrale tentoonstellingsgebouw. Hiervoor gebruiken ze het grondplan van het Barcelona Pavilion van Mies van der Rohe uit 1929. Het wordt een volledig ruimtelijke omgeving in een architectuur die speelt met transparantie, spiegeling, assen en zichtlijnen, en materiaaltexturen. De illusoire zichten naar buiten bevatten waterpartijen en vergezichten die zich aanpassen aan het perspectief van de kijker.

Gedurende de residentie in BUDA bouwt CREW verder op expertise die ze heeft ontwikkeld met ‘viewer dependant images’. Deze werkperiode is van cruciaal om de mogelijke posities van de toeschouwer met behulp van het ‘motion capture systeem’ nauwkeurig te kunnen linken aan een ‘belichaamd’ perspectief. Het motion capture systeem en de vrijheid van bewegen van de toeschouwer maakt een oneindig aantal perspectieven en visuele effecten mogelijk. Met deze residentie wil CREW inzicht krijgen in de artistieke mogelijkheden binnen een immersieve ‘ervaringsruimte’.

Eric Joris / Crew (BE)

CREW, het Brusselse collectief van kunstenaar Eric Joris, beweegt op de grens van kunst en wetenschap, van podiumkunst en nieuwe technologie. In 2003 was CREW de eerste om het publiek in performances middels videobrillen, hoofdtelefoons en bewegingssensoren onder te dompelen. Anders dan de meeste VR-applicaties zet CREW het lichaam in beweging: door het publiek te laten wandelen en bewegen, door het digitale te combineren met het fysieke, ervaart de ‘immersant’ de virtuele wereld niet met de ogen maar vanuit het lichaam.

Het werk is erg veelzijdig, maar komt steeds voort uit eenzelfde utopie: zichtbaar maken hoe technologie ons verandert.

Dat streven naar immersie loopt als een duidelijke lijn doorheen CREW’s live-art.

Eric Joris was al wel vaker bij BUDA aan het werk, o.a. met Crash, U_razende stilstand, O_Rex, W double u en vorig jaar nog voor de afmontage van EXPLORER/Prometheus Ontketend, waarvoor hij samenwerkte met het Nederlandse theatergezelschap Urland.

In residence

03 Jul 2016 – 14 Jul 2016
Budascoop

On tour

16 Oct 2016 – 22 Oct 2016
Frankfurter Buchmesse

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda