Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Jefta Van Dinther (SE)

Jefta Van Dinther (SE): As It Empties Out

NEXT en BUDA coproduceren nu zijn nieuwe creatie As It Empties Out, de grootste productie die van Dinther tot nog toe maakte en waarin hij opnieuw samenwerkt met zijn vaste lichtontwerper en componist.

As It Empties Out begeeft zich opnieuw op de onwaarschijnlijk spannende driehoek tussen beeld, licht en geluid, maar nu met zes straffe dansers. De lichamen van de dansers verschijnen en verdwijnen als in een duistere droom. Zie ik wat ik zie? Langzaam verliest de toeschouwer elk ruimtegevoel in deze gestoorde fantasie van stemmen, kleren en geluid. Een fascinerend spel van schaal, dimensie en tijd…

Jefta Van Dinther (SE)

Choreograaf en danser Jefta van Dinther (DE/SE) werkt en woont tussen Stockholm en Berlijn. Jefta van Dinther studeerde aan de kunsthogeschool in Amsterdam en werkte samen met grote namen zoals Xavier Le Roy, DD Dorvillier en Mette Ingvartsen. Sinds hij met het bekende Cullberg Ballet de voorstelling Plateau Effect maakte, staan alle grote danshuizen (Tanzquartier Wenen, HAU Berlijn en Sadler’s Wells Londen) te drummen om zijn werk te ondersteunen. Kunstencentrum BUDA en NEXT-festival volgen Jefta al langer.

Zijn voorstellingen hebben een rigoreus fysieke benadering. Het bewegende lichaam staat centraal, maar staat ook naast een lichaam van licht, geluid en materialen die een omgeving vormen van/voor waarneming en sensatie. De dansers werken en dansen hun weg doorheen verschillende van die ’omgevingen’. Jefta’s werk draait om noties van illusie, het zichtbare en onzichtbare, synesthesie, donkertje, het vreemde, affect, stem en beeld. 

Zijn vorige voorstelling Grind was in 2012 op het festival te zien; amorfe lichamen in een omgeving van pulserend, flikkerend licht en meedogenloze, duistere technobeats. Zijn vorige voorstellingen As it empties out en Protagonist waren ook al in BUDA te zien. Voor Dark Field Analysis werkte Jefta ook in BUDA. 

In residence

07 Sep 2014 – 19 Sep 2014
BS Zaal 2

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda