Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Ramona Nagabczyńska (CA/PL)

Ramona Nagabczyńska (CA/PL): The face

Ramona Nagabczyńska’s nieuwe solovoorstelling gaat over het gebruik van het gezicht in dans. Bij dansopleidingen krijg je nauwelijks feedback over je gezicht, maar tegelijkertijd is het gezicht zeer tijds- en genre-specifiek, dus onderhevig aan choreografische intenties. Hedendaagse dans gebruikt de beroemde uitdrukking: “houd je gezicht neutraal”. De onmogelijkheid van het 'neutrale' gezicht om na verloop van tijd onveranderlijk te blijven, suggereert dat het net zozeer een modeobject is als een kapsel.

Het gezicht, zowel in dans als in algemeen gebruik, is een cultureel, politiek en ideologisch slagveld. De post-internetcultuur, de biotechnologie en de recente ontwikkelingen in de neurologie hebben het onmogelijk gemaakt om het gezicht als vanzelfsprekend te zien. De paradox van het gezicht is dat het het meest bekeken lichaamsdeel is en tegelijk het meest onzichtbare. Ramona's voorstelling bekijkt een hele geschiedenis binnen een geschiedenis, een hele choreografie binnen een choreografie en stelt vragen over de huidige en mogelijke relaties tussen het gezicht en het lichaam en het gezicht en alles.

Ramona Nagabczyńska (CA/PL)

Ramona is geboren in Toronto maar getraind aan de Warsaw State Ballet School en studeerde hedendaagse dans aan de kunsthogeschool in Frankfurt en Londen. Nadien volgde ze nog Culturele Studies aan de Universiteit in Warschau. Ze werkte samen met verschillende compagnieën en kunstenaars, zoals bv. Ula Sickle. Ze maakt ook eigen voorstellingen sinds 2009, zoals New (Dis)Order (Aerowaves Priority Company 2014), RE//accumulation, The Way Things Dinge, pURe and More. Ramona wordt ondersteund door het Europese netwerk apap, waar ook BUDA onderdeel van uitmaakt. 

 

   

In residence

03 Mar 2019 – 15 Mar 2019
Budatoren

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda