Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Arkadi Zaides (IL)

Arkadi Zaides (IL)

Hij gebruikt zijn NEXT-residentie in de Budatoren om samen met zijn team de relatie tussen beweging en grenzen te onderzoeken.

De vragen die hij formuleerde als vertrekpunt, zijn:

  • Wat voor vorm van choreografie ontstaat in de nabijheid van grenzen?
  • Welke beperkingsstrategieën bepalen beweging en hoe?
  • Doen nieuwe technologieën ons herdenken wat een grens is, wat een grens kan zijn in de toekomst?

Hij heeft gewerkt aan een choreografisch essay (in de dubbele betekenis van lezing en poging). Bewegend op een verglijdende schaal tussen open en gesloten, het fysieke en het virtuele, actuele en fictieve grenzen, probeert hij grip te krijgen op hedendaagse grens-mechanismen. Gaandeweg dringt de vraag zich op in hoeverre grens-mechanismen nu al grip op hem hebben, hoe zijn lichaam ze al heeft geïnternaliseerd. Het vertellen wordt een vertellen van binnenuit, vanuit de grens, vanuit de beperking.

Arkadi Zaides (IL)

Arkadi Zaides (°1979) verhuisde in 1990 van zijn geboorteland Rusland (toen nog Soviet-Unie) naar Israël. Hij woont en werkt in Tel Aviv. Als onafhankelijke choreograaf toerde hij al intensief (in Brazilië, Chili, Canada, de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Tsjechië, Zwitserland …).

Voor Zaides is het potentieel van kunst om mensen uit te dagen en te inspireren heel belangrijk, net zoals het vermogen van kunst om verschillende gemeenschappen en sectoren in de maatschappij samen te brengen. Hij is een van de weinige Israëlische choreografen die met zijn werk een kritische discussie over de lokale politieke realiteit in Israël en Palestina op gang wil brengen. Lees meer op www.arkadizaides.com.
 

In residence

16 Nov 2016 – 02 Dec 2016
Budatoren

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda