Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Simone Basani (IT/BE)

Simone Basani (IT/BE): Encyclopedie voor Kortrijk

Hij komt voor het eerst bij BUDA werken en trekt gelijk de stad in. Een Encyclopedie voor Kortrijk / Une Encyclopédie pour Courtrai / An Encyclopedia for Kortrijk (working title) is een gemeenschapsproject dat onze blik op het Kortrijkse stadsleven wil scherpstellen, maar dan doorheen de ogen van diegene die gemeenzaam als ‘marginaal’ (in de marge) worden beschouwd: die van ‘exilés’.

De voorbije maanden stelde Simone in Kortrijk een heterogene groep samen van mensen die op of andere manier zelf ‘verbannen’ zijn: de ‘sterrenwacht’. Die ‘sterrenwacht’ wordt gevraagd een performatieve en interdisciplinaire encyclopedie over/voor Kortrijk samen te stellen. Een per een, maar in gemeenschappelijk overleg, kiezen ze elk één term als ‘ingang’ tot Kortrijk; één woord als bijdrage voor de open Encyclopedie voor Kortrijk. Dat woord zal leiden tot ‘een’ publieke actie die de leden van de sterrenwacht zelf zullen uitvoeren.

Het process en de praktijk die voorafgaat aan de selectie van de termen/woorden, én het amalgaam aan publieke acties kan ons meer bewust maken van ons dagelijkse leven in Kortrijk, van het ritme ervan, en de culturele lexicon.

Tijdens deze eerste residentie wil Simone het werk van de sterrenwacht introduceren in de stad Kortrijk.

Simone Basani (IT/BE)

Simone Basani (IT/BE) is a curator, dramaturg and art producer. His research focuses on participatory strategies and memory processes. The main outcomes of this research are curatorial site-specific formats in which he invites artists and other peers to respond to specific questions and collective constructions of physical sites for critical thinking.

In residence

08 Feb 2016 – 17 Feb 2016
Stad Kortrijk

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda