Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Thomas Ryckewaert (BE)

Thomas Ryckewaert (BE): Golem

In een laboratorium bundelt een groep onderzoekers de krachten voor een baanbrekend experiment. Ze gaan op zoek naar de heilige graal van de wetenschap: onsterfelijkheid. Maar hun poging om de code van het leven te kraken, neemt alsmaar meer bezit van hen. Ze zien monsters geboren worden in de dingen, in de ander, in zichzelf…

Thomas Ryckewaert gaat in Golem aan de slag met Maimonides en de homunculus, een Joodse legende uit de 14de eeuw waarin de geleerde Maimonides op zoek gaat naar het geheim van de schepping, in de hoop zo de dood te verschalken. In een verstilde, filmische beeldtaal komen hedendaagse wetenschap en oeroude menselijke ambitie samen. Het verlangen tot scheppen van (eeuwig) leven gaat gepaard met een even oude angst: het creëren van iets wat ons overvleugelt. Het is een thema dat de mens al eeuwen fascineert, van de mythische Golem over Frankenstein tot artificiële intelligentie. Een beeldende voorstelling op de dunne grens tussen scheppen en vernietigen, tussen rede en angst.

Foto Golem © Susan Derges, courtesy of Purdy Hicks Gallery, London

Thomas Ryckewaert (BE)

Thomas Ryckewaert (°79) studeerde biologie en filosofie aan de KUL en toneel bij Dora van der Groen. Zijn werk balanceert op de grenzen van theater, dans en installatie. In zijn recente producties verkent hij de dramatische mogelijkheden van alledaagse handelingen. Zijn werk wordt omschreven als poëtisch, radicaal, beeldend en ritueel. Als freelance acteur werkt hij regelmatig voor theater, film en televisie.

In residence

16 Oct 2016 – 29 Oct 2016
Budatoren

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda