Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Tine Van Aerschot (BE)

Tine Van Aerschot (BE): Het betreft liefde

Tine werkt in BUDA aan haar nieuwe voorstelling Het betreft liefde. Daarover zegt Tine: “Mijn denken, als mens en als kunstenaar, streeft naar eerlijkheid, naar relevantie en naar manieren om het leven te bevragen. Na de creatie van when in doubt duck was het voor mij overduidelijk dat er niets anders mogelijk is dan vol liefde te kijken naar de oneindige schoonheid en complexiteit van deze wereld. Het is door met liefde te kijken dat die wereld zich mogelijk anders durft te presenteren. Met Het betreft liefde wil ik deze gedachte verder ontwikkelen. Ik wil de door media en maatschappij vooropgestelde normen en regels over liefde doorprikken en weerleggen. In een tijd waarin wantrouwen en geweld meer en meer gerechtvaardigd worden, is het noodzakelijk om onschuld en puurheid op te zoeken.”

Tijdens haar residentie in Kortrijk verkent Tine bronnen en plekken waar liefde voor het rapen ligt: internet, bibliotheken, kranten, literaire werken, films, musea maar ook treinen, pleinen, familie, … Samen met theatermaakster en actrice Dounia Mahammed wil Tine een systeem bouwen om kinderen spontaan en intuïtief over liefde te laten denken en spreken. Ze gebruiken daarvoor zelf gemaakte instrumenten en ontwikkelen manieren om met de kinderen teksten te schrijven en liedjes te maken. Dounia en Tine ontwikkelen een eenvoudige template om later samen met kinderen kleine toonmomenten voor ouders, broertjes en zusjes te organiseren.

Tine Van Aerschot (BE)

Tine Van Aerschot volgde beeldende kunst en computergrafiek en ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot dramaturg, schrijver, scenograaf, theatermaker en multimedia-artiest. Ze werkte o.a. voor Meg Stuart / Damaged Goods, Christine Desmedt, Davis Freeman, Simone Aughterlony e.v.a.

Ze debuteerde in 2006 als toneelauteur en -regisseur met het kleinood I have no thoughts, and this is one of them. Ook haar tweede creatie Tripple Trooper Trevor Trumpet girl werd met enthousiasme onthaald, maar vlak na de première werd de Canadese actrice Tracy ongeneeslijk ziek en stierf kort erna. Ook tijdens haar ziekte bleef Tracy met Tine werken aan we are not afraid of the dark. Na een periode van bezinning en zelfevaluatie volgde het boekje én pop-up rariteitenkabinet A Partial Exposure of a Half Decent Elephant. Dat onderzoek evolueerde later verder tot het theaterstuk When in Doubt Duck, dat o.a in BUDA werd gemaakt en te zien was tijdens NEXT 2015. Ook haar voorstelling het betreft liefde (met Sara De Roo, Lois Brochez en Dounia Mahammed) was op NEXT te zien in 2018. Voorheen werkte Tine in de BUDA-studio’s aan Summer-school en Triple Trooper Trevor Trumpet girl.

De grote sterkte van haar stukken ligt in de rake teksten en de accurate spelregie. Met weldoordachte middelen maakt ze intieme, intense voorstellingen.

In residence

17 Dec 2017 – 21 Dec 2017
Budatoren

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda