Cinema, Podium and
Workspace in Kortrijk

Sprekers Ecopolis

Sholeh Rezazadeh © Frank Ruiter
Karami Asha © Hellen van Meene
Karami Asha © Hellen van Meene
Philipp Blom © www.peterrigaud.com
Lisa Doeland © Noemi Perez Espino
Christophe Meierhans
Marion Storm
Marion Storm
Imane Karroumi
Helena Maes
Philsan Osman
SHIT

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. In 2015 verhuisde ze vanuit Iran naar Nederland. Binnen drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire boek.

Haar romandebuut De hemel is altijd paars (maart 2021) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het boek bezorgde haar een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2022 alsmede voor Hebban Debuutprijs 2022.

Ik ken een berg die op me wacht (sep 2023) is haar tweede roman

Asha Karami

Asha Karami werkt, naast het schrijven, als jeugdarts, yogadocent en als ringarts bij vechtsportgala’s. In 2017 debuteerde ze met haar gedichten in nY en Poëziekrant en ze sindsdien publiceerde ze in verscheidene literaire tijdschriften, waaronder Het Liegend Konijn, Terras, Revisor, Tirade, De Gids, Samplekanon en Ooteoote. Godface is haar debuutbundel. Asha Karami leerde in haar eerste zeven levensjaren vier talen; geen van allen beschouwt ze als haar moedertaal. Ze veranderde reeds drie keer van naam en ook haar geboortedatum is een complex verhaal. Haar poëzie is verkennend, open, intuïtief, zoekend, onderzoekend.

Philipp Blom

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit , en voor Vrij Nederland . Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014), Wat op het spel staat (2017), De opstand van de natuur (2017), Een Italiaanse reis (2019) en Het grote wereldtoneel (2020). In 2023 verscheen De onderwerping , over de geschiedenis van de verhouding van de mens tot de natuur.

Lisa Doeland

Lisa Doeland (1982) is filosoof. Ze is verbonden aan de Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, waar ze onder meer doceert over ecologie, groene ideologie, het Antropoceen en de apocalyps. Ze doet promotieonderzoek naar de verschillende en vreemdsoortige manieren waarop we bespookt worden door afval en onderzoekt hoe het “afvalspook” ons dwingt om ecomoderne mythes en fantasieën, zoals recycling zonder restjes binnen een circulaire economie, te herzien. Onlangs verscheen van haar hand Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën (2023). Eerder schreef ze samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien (2018).

Lisa Doeland in De Standaard & Trends.

Christophe Meierhans

Na zijn studies in muziekcompositie en zijn werkzaamheden als componist in het hedendaagse muzieklandschap, kwam Christophe Meierhans geleidelijk terecht in de performancekunsten. Zijn werk richt zich op radicale vormen van participatie, het vervagen van grenzen tussen fictie en realiteit en het creëren van performatieve situaties waarin acteurs en toeschouwers verantwoordelijk zijn voor wat er plaatsvindt op scène. Sinds 2019 legt hij zich, als medeoprichter van de Belgische tak van internationale milieubeweging Extinction Rebellion, grotendeels toe op activisme. Hij is mede-initiatiefnemer van “Common Wallet”, een socio-economisch experiment waarbij een aantal Brusselse kunstenaars al hun inkomens en uitgaven regelen via één bankrekening. Mélété Thanatou is zijn poging om een ecologisch bruikbare kunstpraktijk te genereren.

Marion Storm

Marion Storm (zij/haar) is een US-Amerikaanse danskunstenaar gevestigd in het Franse Montpellier met actieve samenwerkingen en gemeenschappen in New York, Philadelphia en Tucson. Haar werk neemt de vorm aan van dansprojecten, publicaties, facilitations en als performer.

Imane Karroumi | Letterzetter

Imane Karroumi (2001) won als Mechelse Deurnenaar ‘De Wondere Pluim 2013 Antwerpen’ met een filosofisch geladen kortverhaal. Na haar onvrijwillige verhuizing naar Kortrijk probeerde ze haar literaire sporen die ze in Antwerpen achterliet in West-Vlaanderen verder te zetten. Ze deed sindsdien mee aan schrijfwedstrijden, literaire evenementen en kleine theaterproducties. Momenteel is ze lid van het collectief van de Letterzetter in Kortrijk en redactielid bij Deus Ex Machina. Ze studeert wijsbegeerte in Gent.

Helena Maes | Letterzetter

Helena Maes (2004) woont in Sint-Lodewijk, Deerlijk. Ze zweeft tussen de echte en haar eigen wereld, ze brengt deze twee in connectie via haar schrijven. Naast thee en schommelen houdt ze van mythen en sprookjes uit verschillende culturen. Deze vormen regelmatig een inspiratiebron voor haar werk. Ze is het jongste lid uit het stadsdichterscollectief Letterzetter uit Kortrijk.

Martha Balthazar

Martha Balthazar (°1997) is theatermaker en schrijver. In 2021 studeerde ze af aan de opleiding Drama aan het KASK in Gent. Dit deed ze met de voorstelling Boerenpsalm, een modern boerendrama gebaseerd op een onderzoek over de landbouwsector. Daarnaast werkte ze ook als choreograaf aan de voorstelling Birds, een coproductie met Seppe Baeyens en Yassin Mrabtifi, waarin een grote groep performers de diversiteit van de stad weerspiegelde.

Martha maakt deel uit van de dansgemeenschap vzw Leon, die participatieve voorstellingen maakt in Brussel, waarin de kracht van ontmoeting en verbinding centraal staat.

Ook werkte ze als theatermaker met de jongeren van Victoria Deluxe en maakte ze daar de voorstelling onze mensen. Martha won de Emile Zola Prijs 2020 van het tijdschrift Sampol en werkt als columnist bij Knack.

Lara Staal

Lara Staal, geboren in 1984 in Zwolle in Nederland, is onderzoeker, schrijver en curator. Vanuit een toenemende interesse in het ontwikkelen van vernieuwende vormen waarbinnen dialoog en reflectie kan plaatsvinden, ontwikkelde ze in 2016 i.s.m. Jonas Staal het Congres van de Utopie. Sinds 2017 werkt ze als freelance curator in de podiumkunsten en ontwikkelde ze o.a. De Avond van de Woede (samen met rapper Gideon Everduim) en Europe on Trial (samen met mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur). Naast haar werk als curator en programmamaker schrijft ze voor vakbladen als rekto:verso, Theatermaker, Mister Motley en Etcetera. Bij NTGent, waar ze huisregisseur is, ontwikkelt ze sinds seizoen 2018-2019 De Staat van, een reeks waarin ze reflecteert over fundamentele klassieke waarden. Diverse gastsprekers vanuit verschillende domeinen worden uitgenodigd een bijdrage te doen om zo collectief te reflecteren op de staat van de waarheid, het geloof, de schoonheid en rechtvaardigheid in onze samenleving vandaag de dag.

Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018) bereikten eveneens een groot internationaal lezerspubliek. Daarnaast publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan . In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier? , het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière. In mei 2023 verscheen Onbehagen .

Philsan Osman

Philsan Osman (zij/haar) komt uit Somalië en is een schrijfster, activiste en community builder. Ze is co-auteur van ‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron’ en studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de UGent. Ze werkt bij Black History Month Belgium.

Wildebras

Wildebras is een onderzoek en experiment in hoe wildspelen in een stad kan passen. In Kortrijk & Wevelgem tovert Wildebras groenzones om tot speelterreinen en gaat we op zoek naar echte ‘wildebrassen’. Ze leren kinderen en hun ouders via speelnamiddagen kampen bouwen, vliegers maken, miniatuurvlotten bouwen, buiten koken, buitenspeelgoed maken, etc… Ze bewijzen – en bevechten – dat steden veel verborgen stukjes groen hebben die de ideale speelruimte vormen voor kinderen, en hun ouders.

www.wildebras.org

SHIT

Egon Schoelynck – Runa Robbroeckx – Lennert De Vroey

Egon Schoelynck, Runa Robbroeckx & Lennert De Vroey zijn snotterige schrijvers & theatermakers. Ze ontmoetten elkaar tijdens de Montignards residentie bij Monty in 2021. Ze delen een liefde voor taal en in cirkels in cirkels in cirkels gaan. Dit is hun eerste samenwerking en ze willen hun eigen neiging tot rationaliseren en het gladstrijken van alle onregelmatigheden saboteren.

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda