Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Dries Verhoeven

Ceci n’est pas…

gratis:
locatie: kruispunt Korte Steenstraat en Lange Steenstraat in Kortrijk

Een verontrustende reeks beelden over taboes en clichés. 

Tot minder dan vijftig jaar geleden werden ‘vreemde’ mensen nog steeds opgevoerd als attractie in circussen en op de kermis. Het publiek kon zich vergapen aan deze buitengewone creaturen als ware het aapjes in de zoo. Door het ‘abnormale’ te aanschouwen, voelden ze zich misschien een beetje meer ‘normaal’…

OP NEXT zal Dries Verhoeven tien hedendaagse ‘uitzonderingen op de regel’ tentoonstellen. Iedere dag wordt er in een kleine glazen kubus in het centrum van de stad een tafereel getoond dat we niet spontaan zullen tegenkomen in onze straten. Als zeldzame relicten staan de mensen opgesteld achter geluiddicht glas. De onalledaagse beelden, die normaal gesproken worden verzwegen of populistisch behandeld, leggen ons collectieve ongemak bloot. Op deze manier hoopt Dries bij toevallige voorbijgangers een discussie los te maken over de controverses en taboes van onze tijd. Bij eerdere versies in Utrecht, Straatsburg en Montreal was Ceci n’est pas… de absolute festivalhit en kwamen toeschouwers iedere dag langs voor ‘het beeld van de dag’.

De Nederlander Dries Verhoeven maakt grootschalige installaties, performances en happenings die getoond worden in musea, op locatie of in de openbare ruimte van een stad. Al zijn projecten balanceren op de grens tussen theater en installatiekunst. Telkens zet hij de verhoudingen tussen toeschouwers, performers, alledaagse werkelijkheid en kunst op scherp. Hij daagt de bezoeker uit om zijn eigen wereld en belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen te bekijken vanuit een radicaal ander perspectief. In het verleden werkte hij daarvoor o.a. samen met hoogbejaarden, blinden, vluchtelingen en jonge kinderen. Via hun blik werd een andere versie van onze eigen wereld getoond. Het werk van Dries Verhoeven was te zien op belangrijke Europese festivals als de Wiener Festwochen en Liftfestival London en werd onderscheiden met diverse prijzen. Hij werkte onder meer voor de Münchner Kammerspiele en Hebbel am Ufer theater (HAU) in Berlijn.

Play dates

CONCEPT: Dries Verhoeven
PRODUCTION : Saskia Schoenmaker
ARTISTIC ASSISTANT: Ilon Lodewijks
TECHNIQUE : Roel Evenhuis
SOUND : David de Marvelde
SOFTWARE : Leo van Veen
WITH COOPERATION OF : a lot of performers
WITH SUPPORT OF: “Second Cities – Performing Cities”

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda