Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Voedsel Anders, Kunstencentrum BUDA & denktank Oikos

Kiemkracht

diverse locations
Theater, excursion, workshop | Dutch spoken
Pay what you can (€0/€5/€10/€15/€20)
It’s up to you to decide whether the suggestion price (€10) fits within your current financial situation… or rather not. Can you afford a higher ticket price? Then you make it possible for others to pay less.

Kiemkracht

On 28 January, Voedsel Anders, Arts Centre BUDA and Oikos join forces for Kiemkracht, the very first Flemish festival for agroecology! Whether you want to learn about this broad movement or want to contribute to a fair, natural food system yourself, everyone is welcome to this day filled to the brim. Will you choose one workshop or excursion from the programme, or will we take you all day? The choice is yours!

10U30 – 13U30

In de voormiddag kan je kiezen uit vier excursiesnabij Kortrijk. Elk agro-ecologisch initiatief heeft een eigen missie en werking, maar allen stralen ze energie en hoop uit. Bezoek de ecologische hoeve Heerlijkheid van Heule, ga in gesprek met de bioboeren van ’t Goed ter Heule of maak kennis met Kiemkracht, een boerderij met tonnen respect voor de natuur. Of misschien wandel je liever door de stad om onverwachte voedselbronnen te ontdekken?

Op de middag kan je mee lunchen bij Heerlijkheid van Heule, een sociaal geëngageerde boerderij met de lekkerste, lokale producten.

13U30 – 15U15

Met gevulde magen zijn we klaar voor een inspirerende keynote van Lien Vrijders van klimaatboerderij Grassroots en Oikos-coördinator Dirk Holemans. Voor welke uitdagingen staan we als samenleving? Welke systeemverandering is nodig? Hoe kan agro-ecologie het nieuwe model worden voor ons voedselsysteem? Boeiende vragen die leiden tot boeiende betogen!

Daarna kan je opnieuw kiezen, tussen het theaterstukBoerenpsalm of tussen de eerste rondeworkshops ‘Een buurt om van te smullen’ of ‘Is een eerlijke transitie mogelijk?’. Experten, ervaringsdeskundigen en gedreven burgers en boeren nemen je anderhalf uur mee in hun wereld.

Het theaterstuk ‘Boerenpsalm’ is een beurtzang, een compositie van stemmen uit de landbouwsector. Aan een lange tafel vinden gesprekken plaats tussen landbouwers en beleidsmakers, beleidsmakers en theatermakers, theatermakers en zaden-veredelaars. Er wordt druk naar elkaar gewezen en gesproken over een sector die het steeds benauwder krijgt, tussen eeuwige groei en de grenzen van de aarde.
Martha Balthazar trok naar buiten op zoek naar de ploegende mens, de biocontroleur, de minister van Landbouw, de erfenis van Cyriel Buysse en de geschiedenis van de honger. Af en toe loog ze dat ze niet in de klimaatbetogingen had meegelopen, dat ze wist in welk seizoen je boontjes at. Samen met Mats Vandroogenbroeck, Barbara T’Jonck en Jana De Kockere doorploegde ze dertig uren aan interviews. Ze componeren deze stemmen tot een nieuw verhaal, een modern boerendrama.
16U – …

Om 16u start de tweede ronde workshops:zes uiteenlopende sessies waar je als doener, denker, activist of uitdager zeker je gading vindt. Ontdek wat dekolonisatie te maken heeft met ons voedselsysteem of welke technologie inzetbaar is binnen agro-ecologie – en welke beter niet. Benieuwd naar samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties en hoe zij elkaar kunnen versterken? Of eerder geprikkeld door het vraagstuk van toegang tot gezond voedsel voor iedereen? Liever hands on en nadenken hoe burgerinitiatieven bijdragen tot een omslag in onze voedselproductie? Aan jou de keuze.

Barbara Van Dyck (Coventry University) en Lien Vrijders (Grassroots) zorgen voor de afsluiter. Ze blikken elk vanuit hun expertise terug op de dag, met een oog op de toekomst. Ze zoomen in op de kracht van agro-ecologie als beweging, of hoe mensen samen mechanismen of structuren in beweging kunnen brengen. We kunnen als personen en als organisaties, de verbeelding over hoe we de toekomst zien veel meer inzetten als sterkte. Zodat we burgers, boerinnen, boeren en beleidsmakers mee nemen in ons verhaal van hoop en hen tonen hoe we nieuwe mogelijkheden in het ‘nu’ kunnen brengen.

Geen festival zonder feestelijk einde: blijf nog hangen voor een drankje of doe mee met het diner!

Play dates

  • Boerenpsalm

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda