Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Radouan Mriziga (MA/BE)

55

#nextgeneration #onmyown
ticket boeken: via nextfestival.eu

Pareltje van esthetische schoonheid met een rationalistische aanpak

“Een sober en puur debuut”, schreef De Standaard over dit choreografiedebuut van de jonge Marokkaans-Belgische danser Radouan Mriziga. Zijn solo 55 lijkt eenvoudig, maar bestaat uit een ingenieuze bewegingstaal. Een dansfrase wordt steeds herhaald, wat leidt tot een spel vol subtiele variaties die je blik voortdurend verrassen. Mriziga hanteert zijn lichaam als meetinstrument: zijn arm wordt een passer, zijn been een liniaal, met krijt worden op de vloer punten bepaald, tape verbindt ze tot een complex geometrisch patroon. Zoals Da Vinci met zijn ‘Uomo Universalis’ de maat nam, zo neemt Mriziga al dansend de maat in een sobere maar rijke en sensuele choreografie die is opgebouwd rond het cijfer vijf. 55 is een pareltje van esthetische schoonheid met een rationalistische aanpak.

Mriziga: “Ik ga op zoek naar functionaliteit en de vorm die functionaliteit kan aannemen. 55 is een bijna architecturale benadering. Heel wat dansers zijn geïnteresseerd in architectuur. Zelf ben ik vooral beïnvloed door de Maghrebijnse school (de geometrische benadering), maar ik hou tegelijkertijd heel erg van het Westerse minimalisme. In 55 bevraag ik mezelf als performer én als maker. Wat gebeurt er wanneer ik geen werkinstrumenten ter beschikking heb? Geen scenografie, geen theaterbelichting, geen video, geen muziek, geen geld? Hoe kan ik dan toch iets interessants maken waar mensen geboeid kunnen naar kijken?”

Radouan Mriziga volgde dansopleidingen in Marrakech en Tunis alvorens zijn parcours verder te zetten aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Na zijn afstuderen in 2012 danste hij onder meer in de voorstelling Half Elf Zomeravond van Bart Meuleman bij Toneelhuis, in Primitive van Claire Croizé en in Re:Zeitung, een herwerking van het bekende Rosas-stuk. Mriziga was artist in residence bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum en zal van 2017 tot 2021 artiest in huis zijn in het Kaaitheater. Zijn eerste groepsstuk 3600 is eveneens te zien op NEXT.

Play dates

credits: CONCEPT CREATED & PERFORMED BY Radouan Mriziga ASSISTANCE Alina Bilokon ACKNOWLEDGMENTS Moussem Team, Alina Bilokon, Youness Khoukhou, Christophe Dupuis, Bart Meuleman, Steven De Belder PRODUCTION Moussem Nomadic Arts Centre COPRODUCTION C-Mine (Genk), Wp Zimmer (Antwerpen) IN COLLABORATION WITH Cultuurcentrum Berchem (Antwerp), Kunstenfestivaldesarts (Brussels) Pianofabriek Kunstenwerkplaats (Brussels), O Espaço Do Tempo (Montemor-O-Novo), Stuk (Leuven)

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda