Jefta Van Dinther & Cullberg Ballet (NL/SE)
Protagonist
Veertien dansers op de barricaden voor een hallucinante droomgemeenschap
Gebaseerd op het clubleven in Berlijn en ons verlangen naar een gemeenschap als krachtige entiteit, creëerde choreograaf Jefta Van Dinther Protagonist. Het is zijn tweede grote productie bij het wereldvermaarde Cullberg Ballet, na Plateau Effect uit 2013 dat met veel succes door Europa toerde. In Protagonist gooien veertien dansers hun lichaam in de strijd. Van Dinther: “In die strijd om erbij te horen, op zoek naar gedeelde betekenis of een gezamenlijk geloof, krijgt een gemeenschap vorm. Protagonist is een verhaal over de zorg voor elkaar, verwantschap en verbinding, maar ook over vervreemding, controle en isolement.” De Zweedse zanger Elias, die met zijn debuutsingle Revolution vorig jaar een megahit scoorde in eigen land en op de rand staat van een internationale doorbraak, zorgt voor de muziek in Protagonist.
Waarom de choreograaf zich inspireerde op het uitgaansleven in Berlijn? Van Dinther: “Ons bestaan is zo geladen met wat we meedragen uit het verleden en we zijn zo nerveus over de toekomst. Helemaal in het heden staan, doen we bijna nooit. Maar in een club wel. Je beleeft samen iets, met mensen die je niet kent, nu, hier. Mensen geven zich over aan iets wat niet tot de materiële wereld behoort – de essentie van een ritueel. Dat maakt het interessant voor mij.” De krant NRC noemde Protagonist na de première op Julidans afgelopen zomer een “opmerkelijk leesbare voorstelling”, maar ook “een duister werk vol existentiële vragen over identiteit, hoe te leven, de noodzaak tot verandering.”
Sinds Jefta van Dinther als choreograaf doorbrak met zijn solo Grind (2011) is de wereld zijn podium. Van Dinther werd opgeleid aan de Amsterdamse Theaterschool, werkt in Stockholm en Berlijn en toont zijn werk in talloze internationale theaters en festivals. Als danser werkte hij met onder anderen Mette Ingvartsen, Xavier Le Roy en DD Dorvillier. In zijn eigen voorstellingen schept Van Dinther samen met geluidsontwerper David Kiers en lichtontwerper Minna Tiikkainen surrealistische universa vol flashlight, schaduwen, technobeats en hallucinerende effecten, die je zintuigen op scherp zetten. NEXT-festival en kunstencentrum Buda volgen Jefta van Dinther al langer. Zo waren zijn voorstellingen Grind en As it empties out (dat deels in BUDA werd gecreëerd) op NEXT te zien.
Play dates
concept, choreografie, tekst: Jefta van Dinther
met: 14 dansers van Cullbergbaletten
geluidsontwerp: David Kiers
zang/voice-over/compositie: ELIAS
lichtontwerp: Minna Tiikkainen
kostuums: Marita Tjärnström
scenografie: SIMKA
assistentie: Thiago Granato, Thomas Zamolo
advies: Robert Steijn, Cecilia Roos en Felix Bethge
distributie: Koen Vanhove – Key Performance
productie: Cullbergbaletten