Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

RÉMY HÉRITIER (FR): Une forme brève

Dans
Duur: 60 min.
Locatie: Budascoop
i.k.v.: NEXT TIME
Reserveren: via info@budakortrijk.be | enkel voor professioneel publiek

Une forme brève viert de dans als pure verbeelding.  

voorstelling enkel voor professionelen

Une forme brève lijkt op het eerste gezicht geen dansvoorstelling, maar een installatie. Je ziet een met gordijnen bekleed podium, met daarop drie minimale sculpturen: een metalen staaf, een hek en pendels los boven van de vloer. Voordien werden ze voor andere doelen gebruikt. Hier markeren deze objecten, die zowel sculptuur als scenografie zijn, een ruimte vol potentieel.

Hoe kan een choreografie een verdwijning veroorzaken en plaats maken voor vorm van ‘pure realiteit’ zonder de fictie of de compositie op te geven?

Rémy Héritier vraagt zich af of dans wel dat is dat in de lichamen voor onze ogen beweegt. We zien de dans niet, we verzinnen het. Net als bij het opsporen van dieren, is wat we zien en horen slechts een spoor, wat getuigt van zowel bestaan als verdwijning. Verdwijnen, in die zin, is je volledig overgeven aan ervaringen van flow, belichaming en intuïtie. Het is jezelf vinden tussen andere dingen, zonder hiërarchie.

Une forme brève wordt dan een ononderbroken stroom van dans, muziek, licht en tekst.

Dan gaan we naar buiten en beseffen we dat Une forme brève zich steeds verder verwijdert van het waargenomen beeld. Une forme brève viert de dans als pure verbeelding.

RÉMY HÉRITIER, geboren in 1977 in Frankrijk, is choreograaf en danser. Sinds 1999 treedt hij op of werkt hij samen met artiesten als Boris Charmatz, Laurent Chétouane, DD Dorvillier, Philipp Gehmacher, Mathilde Monnier, Jennifer Lacey, Laurent Pichaud, Loïc Touzé, enz. In 2003 richtte hij zijn eigen dansgezelschap GBOD! op en creëerde hij meer dan een dozijn werken die werden getoond in Frankrijk, Europa, Japan en de VS.

Deze voorstelling is enkel toegankelijk voor een professioneel publiek. Reserveren kan via info@budakortrijk.be

Ondanks de annulering van NEXT festival 2020, blijven we de geplande artiesten en creaties ondersteunen. De vijf co-organiserende partners creëerden daarom het ‘NEXT TIME’ label, waaronder voorstellingen geprogrammeerd worden die tijdens NEXT 2020 hadden moeten plaatsvinden.

Play dates

CHOREOGRAPHY & PERFORMANCE: Rémy Héritier
MUSIC: Eric Yvelin
LIGHT: Ludovic Rivière
COSTUME: Valentine Solé
SCULPTURE: Gyan Panchal
ARTISTIC COLLABORATIONS: Jean-Baptiste Veyret-Logerias (singing, voice), David Marques (outside eye)
PHOTOS: Martin Argyroglo
PRODUCTION: Anne Louchard, GBOD!
COPRODUCTIONS & RECEPTION STUDIO: Centre chorégraphique national de Tours – Direction Thomas Lebrun, Atelier de Paris – CDCN, Centre d’art contemporain les Tanneries – Ville d’Amilly, Théâtre du Beauvaisis – Scène Nationale, Centre Chorégraphique National d’Orléans – Direction Maud Le Pladec, Kunstencentrum BUDA – Courtrai – Belgique, Prêt de studio : CCN de Roubaix, DRAC Hauts-de-France (2004-2019)
With the support of: DRAC Hauts-de-France et la Spedidam

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda