Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Erik Bünger

The Girl Who Never Was

duur: 60′
taal : Engels gesproken
tickets: €10/€8/€8(-26)
reserveren: Uit in Kortrijk | 056/239855 | http://www.nextfestival.eu/nl/evenement/the-girl-who-never-was

Een lezing als een thriller, op zoek naar een rondspokend kinderlied. 

De Zweedse artiest Erik Bünger zal op NEXT met drie werken te zien zijn: twee video-installaties die tentoongesteld zullen worden in De Paardenhallen van het Broelmuseum en een performance die hij zal opvoeren bij de opening van deze expo. In het eerste videowerk A Lecture of Shizophonia wordt verwezen naar de naïeve fascinatie die we als kind hadden voor het mechanisch gereproduceerde stemgeluid: plots kon dan ook niet uit papa’s mond komen, maar vanuit een muziekbox of via een telefoonkabel. Barack Obama, Will.I.am en John Legend spelen een gastrol in deze film. De tweede video The Third Man bouwt voort op dit idee en verbindt ABBA en Kylie Minogue aan hersenwetenschap en Babylonische gravures. De performance The Girl Who Never Was is het sluitstuk van zijn trilogie over de menselijke stem. Erik Bünger heeft het allereerste opgenomen stemgeluid ooit teruggevonden (een fragment uit Au Clair de la Lune, ook te horen in 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick) en heeft wetenschappelijk bewijs dat dit niet door een klein meisje maar door een volwassen man ingezongen zou zijn. In zijn lecture neemt hij het publiek vanaf dit vertrekpunt mee voor een opwindende reis doorheen de geschiedenis!

Erik Bünger is een Zweedse videokunstenaar, componist en schrijver die momenteel woont in Berlijn. De performances, installaties en video’s van Erik Bünger zijn over de hele wereld te zien, zoals in het Centre Pompidou in Parijs, Issue Project Room in New York, de Queen Elisabeth Hall in Londen, HAU in Berlijn en Argos in Brussel.

In zijn projecten zet Bünger de stem niet in om de menselijke aanwezigheid en communicatie te versterken, maar eerder als een bevreemdend element dat ervoor zorgt dat iets extern, iets onmenselijk de controle over ons lichaam kan overnemen. Dat gaat zelfs zo ver dat wanneer we onze eigen stem horen, we niet geloven dat deze van onszelf is omdat ze heel anders klinkt dan hoe we onze stem horen wanneer we spreken!

Play dates

The Girl Who Never Was is a coproduction with the Impakt Foundation, Utrecht in the framework of Impakt Works 2013 and has been made possible with the support of the City of Utrecht ; the Mondrian Foundation

Subscribe to our newsletter

Follow us!

@kunstencentrumbuda