Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Eli Mathieu-Bustos

Have a Safe Travel

00u30
Dans, performance
Frans gesproken, Engels ondertiteld | 8+ | duisternis | naaktheid | toegankelijk voor personen met gehoorbeperking
Budascoop
Pay what you can (€0/€5/€10/€15/€20/€25)
Aan jou om te bepalen of de suggestieprijs (€15) past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

CUBO

Have a Safe Travel vertelt het verhaal van een treinrit. Die zou banaal kunnen zijn, tot drie agenten Eli Mathieu-Bustos tegenhielden en naar zijn paspoort vroegen. Het was naar eigen zeggen de eerste keer dat hij vanwege zijn huidskleur werd geviseerd.

In zijn eerste solo transformeert de jonge choreograaf het systeemgeweld dat hij heeft ervaren in krachtig performatief materiaal. Als autodidact en gepassioneerd door improvisatie laat hij zich inspireren door zowel dancehall als Duitse expressionistische dans. In 2020 ontwikkelde hij een improvisatietechniek, gevoed door onder meer astrologie, waaruit zijn eigen dansstijl ontstond: De Caelo.

Eli’s fysieke virtuositeit stelt hem in staat de verschillende politieke identiteiten die hem definiëren te overstijgen. Maar het is wel daaruit dat zijn dansen ontstaan. Via De Caelo wordt een persoonlijke ervaring als belichaamde kennis erkend, dat de toeschouwer tegelijk kan zien, voelen en begrijpen. In Have a Safe Travel wordt dans het glijmiddel voor empathie.

Combineer ‘Have a Safe Travel’ op vrijdag 7 juli met ‘Love’ van Florin Flueras en ‘Mémé’ van Sarah Vanhee.
Combineer ‘Have a Safe Travel’ op zaterdag 8 juli met ‘Love’ van Florin Flueras en ‘T-Shirt Conversations’ van Buren.

Eli Mathieu-Bustos (FR/PE) is een danser-performer wiens lichamelijke virtuositeit hem in staat stelt zijn verschillende politieke identiteiten te overstijgen. Uit deze identiteiten worden zijn dansen geboren.

Hij is zowel een getrainde als een autodidacte danser. Hij begon op vijfjarige leeftijd met ballet en vervolgde met jazz- en breakdance-lessen. Tot zijn zeventiende laveerde hij tussen verschillende stijlen zoals new-style, poppin, krump, hedendaagse dans enz. Als autodidact en gepassioneerd door improvisatie vindt hij zijn inspiratiebronnen zowel in institutioneel erkende danscanons zoals de Duitse expressionistische dans en butō als in dansstijlen die maatschappelijk geassocieerd worden met subcultuur zoals dancehall en house. Na de middelbare school ging hij Podiumkunsten studeren. Dankzij deze studies ontdekte hij theater en film, twee disciplines die terug te vinden zijn in zijn huidige werk. Eli studeerde ook choreografie aan de Manufacture in Aurillac en heeft een masterdiploma in het Institute of Arts and Choreography (ISAC) behaald aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel.

Speeldata

  • Have a safe travel

choreography, dramaturgy, interpretation, concept: eli mathieu bustos // executive production: anaku // lighting design: maureen béguin // sound design: loucka fiagan // with the support of wipcoop/ mestizoartsplatform, kvs, la bellone, be my guest – international network for emerging practices, kaaitheater, la balsamine, desingel, atelier 210, and anaku // buda for the feminist futures festival, belluard bollwerk festival, short theatre festival // outside eyes: daniel blange gubbay, eric cyuzuzo niyibizi, maria dogahe, nabil ennassouh, jazz guyot, aleksandra janeva imfeld, brandon kano butare, lukah katangila, krystel khoury, ana kuch, soto labor, sophie sénécaut, liza siche-jouan, milø slayers, marie umuhoza.

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda