Cinema, Podium en
Werkplek in Kortrijk

Christine De Smedt, Liza Baliasnaja, Theo Livesey

The Third Room

1u10
Performance
Engels gesproken, geen ondertiteling | 18+ | harde geluiden | donker | veel tekst
Budascoop
Pay what you can  (€0/€5/€10/€15/€20/€25)
Aan jou om te bepalen of de suggestieprijs (€15) past binnen jouw huidige financiële situatie… of eerder niet. Kan je een hogere ticketprijs betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

CUBO

I think it says a lot about you, that when the question is about responsibility, the next topic that’s brought up is guilt. I find that interesting.
I thought you were talking about guilt? I was talking about duty.
I heard you say guilt.
I said guilt after you said guilt.
You did say guilt!
I said guilt, but I was not thinking about guilt.
Ok. Distinction made. You said it without thinking about it. That’s quite impressive.

 

Het leven in de hedendaagse westerse wereld is doordrongen van terloops geweld, zo klein dat we het nauwelijks opmerken. Microagressies vermomd in vriendelijke taal, littekens van een gewelddadige geschiedenis in de publieke ruimte, getouwtrek om de overhand te krijgen in een gesprek… Het is geweld dat we ervaren en soms zelf veroorzaken. Het is subtiel, maar stapelt zich op en kan op de lange termijn schade veroorzaken.

The Third Room is een performance waarin Christine De Smedt, Liza Baliasnaja en Theo Livesey onderzoeken wat zij ‘geweld met lage intensiteit’ noemen. Samen schudden ze regels van een gesprek dooreen. Hoe kun je taal gebruiken als middel van verbeelding én van dominantie? In de gecreëerde situaties slingeren de performers heen en weer tussen de posities van dader, getuige en slachtoffer. Ze doorboren de fictie van vrijheid en vreedzaam samenleven dat deel uitmaakt van het westerse sociale ideaal.

Combineer ‘The Third Room’ op vrijdag 30 juni met ‘Zero to Infinity’ van Agata Maszkiewicz & Superamas.
Combineer ‘The Third Room’ op zaterdag 1 juli met ‘Le chant du psychophone’ van Antonia Baehr, ‘Cutting Mushrooms’ van Kidows Kim en ‘Landing on Feathers’ van Jija Sohn, Aleksandra Lemm & Julia Reist.

Liza Baliasnaja’s (LT) werk wordt gevormd door interesse in theoretisch onderzoek en een uitgebreide benadering van choreograferen. Na haar studies in P.A.R.T.S. behaalde ze een BA in filosofie aan de universiteit van KU Leuven. Liza laveert graag tussen optreden, lesgeven, organiseren en het begeleiden van de processen van anderen. De meeste van haar werken zijn ontstaan in samenwerking of in een voortdurende dialoog met andere kunstenaars.

Christine De Smedt (BE), choreografe en danseres, streeft verschillende vormen van samenwerking, dialoog en duur na. Haar werk worstelt met vragen over de representatie van het lichaam, het bestaan ervan in en door taal als materiaal, constructie en instrument. Door haar onderzoek uit te breiden naar uitgenodigde medewerkers krijgt het werk vorm in complexiteit en conflict, waarbij de status en reproductie van de enkele auteur in vraag wordt gesteld.

Theo Livesey (UK) is een performer en maker die werkt met dans, theater en het geschreven woord. Sinds zijn afstuderen aan P.A.R.T.S. in 2016 werkt hij samen met Gisèle Vienne als performer en medewerker, en construeert hij zijn eigen werk op het podium en op de pagina, en neemt hij deel aan verschillende samenwerkingsprocessen, met name met Mario Barrantes Espinoza, Luka Svajda, Christine De Smedt en Liza Baliasnaja.

Speeldata

  • The Third Room
  • The Third Room
  • The Third Room

Choreography, text, performance: Christine De Smedt, Liza Baliasnaja, Theo Livesey
Initial concept: Christine De Smedt
Dramaturgy: Bojana Cvejić
Artistic and text advice: Stefa Govaart
Sound: Charlie Usher
Lights: Steven Brys
Scenographic advice: Vladimir Miller
Production and distribution: Caravan Production (BE) Coproduction De Singel (BE), kunstencentrum Buda (BE), PACT Zollverein (D), wpZimmer (BE), Kunstenwerkplaats Pianofabriek(BE), C-TAKT(BE),  Het Laatse Bedrijf (BE)
Residencies:  PACT Zollverein, kunstencentrum Buda (BE), wpZimmer (BE), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (BE), Campo (BE), workspacebrussels (BE), Nau Ivanow (E), Kaaitheater (BE), a.pass (BE)
With the support of: De Vlaamse Overheid and Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid

Blijf op de hoogte

Volg ons!

@kunstencentrumbuda